Indiferent de echipa pe care o pregătește, imaginea lui Mircea Rednic se va identifica întotdeauna cu Dinamo, cu toate că a avut o carieră șlefuită și prin alte părți. Ca jucător, s-a format la Corvinul Hunedoara. Ca antrenor, a debutat și a obținut primele performanțe pe banca Rapidului. Apogeul în ambele ipostaze a fost atins însă în Parcul Sportiv Dinamo. În cei 23 de ani de carieră, numărăm 5 mandate de tehnician în Ștefan cel Mare, cu bucurii și decepții. În afara lor, ne-am întâlnit deseori și ca adversari.
În așteptarea duelului de diseară cu UTA Arad, aruncăm o privire înapoi la precedentele momente în care nu ne-am aflat de aceeași parte a baricadei. Dincolo de simpatii sau antipatii, nea Mircea a tratat întotdeauna meciurile împotriva noastră cu mult profesionalism. Asta ca să nu spunem că ne-a cam „ars” pe unde ne-a prins.
Debutul său pe bancă s-a produs chiar în timp ce era încă în activitate. În decembrie 1998, Rapid rămânea fără antrenor după plecarea lui Mircea Lucescu la Inter Milano, astfel că Rednic a fost interimar pentru o etapă, într-un meci cu Universitatea Cluj. După retragerea oficială din anul 2000, a devenit secundul lui Ladislau Bölöni la naționala României. Câteva luni mai târziu este chemat din nou la Rapid, după plecarea lui Anghel Iordănescu, aceasta fiind prima experiență concretă ca antrenor principal.
Primul duel contra lui Dinamo are loc pe 30 noiembrie 2000, într-un sfert de finală de Cupă cu cântec.
2000-2001 (CUPA ROMANIEI – SFERTURI): RAPID – DINAMO 1-2
Rapid și Dinamo erau ultimele două campioane ale României, dar prima parte a sezonului 2000-2001 a fost departe de așteptări pentru ambele echipe. Cupa României reprezenta o șansă pentru a îmbunătăți situația, iar sorții le-au plasat împreună încă din faza sferturilor. Pancu a deschis scorul în prima repriză a meciului jucat de Sf. Andrei, pe Stadionul Național. Dinamo a egalat prin Niculae, dintr-un penalty contestat, iar jocul a intrat în prelungiri. Pe atunci, regula golului de aur era încă în vigoare, iar la doar două minute de la reluare, Tinel Petre execută un corner, Mihali reia cu capul și aduce calificarea lui Dinamo.
2000-2001 (retur): RAPID – DINAMO 2-2
Rivala Steaua luase o opțiune importantă în fruntea clasamentului. Rapid și Dinamo au încercat o revenire spectaculoasă, dar s-au anulat reciproc în meciul direct. Ovidiu Tîlvan și Marius Niculae au marcat pentru Dinamo, în timp ce Constantin Barbu reușea o dublă pentru giuleșteni. Mircea Rednic obținea primul punct în duelurile contra lui Dinamo, într-un meci precedat de un scandal legat de numărul de bilete rezervat galeriei noastre.
2001-2002 (tur): DINAMO – FCM BACAU 4-2
După demiterea „cadou” oferită de Copos chiar de ziua lui, Mircea Rednic o preia pe FCM Bacău în sezonul următor. La doar o lună după un amical de lux cu echipa lui Mircea Lucescu, Galatasaray, moldovenii vin în Ștefan cel Mare. Dinamo se impune clar, după un gol al lui Bolohan și o triplă a lui Mihalcea, care parcurgea o perioadă excelentă și se pregătea de transferul la Genoa. De asemenea, acesta a fost ultimul meci jucat de Ionuț Lupescu în tricoul lui Dinamo. „Kaiserul” pleca pentru câteva luni la Al-Hilal, ultimul club din cariera sa.
FINALA CUPEI ROMANIEI 2001-2002: DINAMO – RAPID 1-2
Doar 4 zile trecuseră de la ultima etapă a acelui sezon în care victoria Universității Craiova în fața lui FC Național ne-a adus titlul cu numărul 16 în vitrină. Mircea Rednic era proaspăt reinstalat pe banca Rapidului, iar primul său duel important al acelui mandat i-a adus și primul trofeu din cariera de antrenor. Rapid începea să închege o formație care va impresiona în următorul an.
SUPERCUPA ROMANIEI 2002: DINAMO – RAPID 1-2
La 3 zile de la eliminarea prematură din preliminariile Ligii Campionilor în fața lui FC Bruges, Dinamo s-a prezentat la Supercupă cu Cornel Țălnar pe bancă, după demiterea antrenorului Cornel Dinu. Începeam slab partida și Florin Bratu deschidea repede scorul cu un șut din careu. Egalam înainte de pauza prin Vlad Munteanu, dar golul lui Perjă din repriza secundă trimite trofeul în Giulești.
2002-2003 (tur): RAPID – DINAMO 3-1
Jucătorii Craiovei aduși de Nețoiu plus căpitanul echipei naționale n-au fost de ajuns pentru ca Dinamo să aibă parte de un început solid de sezon. Rapidul lui Rednic a profitat de momentul nostru slab și a demarat mai bine în cursa spre titlu. Am sperat la golul lui Bărcăuan din startul reprizei secunde, dar Iencsi (din penalty) și Robert Niță au întors rezultatul. Fostul nostru junior, Daniel Niculae, înscrie pe final pentru 3-1 și anunță intențiile clare ale Rapidului de a cuceri campionatul în acel an.
2002-2003 (retur): DINAMO – RAPID 0-2
Aveam 5 înfrângeri consecutive, un antrenor nou pe bancă în persoana lui Ioan Andone, dar și nocturnă nouă, inaugurată cu doar trei săptămâni în urmă, la celălalt derby cu Steaua. Criza a continuat, Rapidul ne-a învins din nou, scor 2-0, prin golurile lui Bratu și Ilyés, iar Mircea Rednic și-a continuat marșul spre primul titlu din carieră. Noi am continuat apoi cu încă o înfrângere, pentru a completa celebra serie „007”.
SUPERCUPA ROMANIEI 2003: RAPID – DINAMO 1-0
Am șters o parte din rușinea sezonului 2002-2003 prin cucecrirea Cupei României. Norocul nostru atunci că am întâlnit FC Național, și nu Rapid. Am jucat astfel a doua Supercupă consecutivă împotriva lui Mircea Rednic, iar deznodământul a fost similar. Rămâne singura finală de Cupă/Supercupă din istoria României decisă printr-un gol de aur.
2003-2004 (tur): DINAMO – RAPID 3-4
După drama suferită la Bruxelles, împotriva lui Anderlecht, Rapid a pierdut din emulația cu care a dominat autoritar sezonul precedent. Tradiția din meciurile împotriva lui Dinamo nu a fost însă întreruptă. S-au strâns atunci 6 victorii consecutive ale Rapidului cu Mircea Rednic pe bancă. Din fericire pentru noi, situația a fost redresată și Dinamo a terminat acel tur pe primul loc. A rămas singura noastră înfrângere pe teren propriu din acel sezon dar și una dintre cele mai spectaculoase partide ale acelor ani.
2003-2004 (retur): DINAMO – U CRAIOVA 2-1
Aventura lui Mircea Rednic la Rapid s-a oprit în acea pauză competițională, când Giovanni Becali a devenit președintele clubului și l-a adus cu el pe Dan Petrescu pe banca tehnică. După o scurtă escală la Al-Nassr, actuala echipă a lui Cristiano Ronaldo, „Puriul” s-a întors în România la Universitatea Craiova, perioadă memorabilă pentru meciul direct cu Rapid și celebrul episod cu „țeapa” dată lui Copos. Doar o etapă mai târziu a revenit în Ștefan cel Mare, fără succes de data aceasta. Dinamo s-a impus în acea primăvară împotriva lui Mircea Rednic, mai târziu și împotriva Rapidului, și a obținut ultimul event.
2005-2006 (tur): FC VASLUI – DINAMO 1-2
Înainte de perioada de glorie cu Wesley și Adailton, FC Vaslui a promovat în premieră în Divizia A în anul 2005, chiar cu Mircea Rednic pe bancă. Debutul în primul eșalon a fost dificil, cu prezențe constante pe ultimele locuri din clasament. Dinamo, în schimb, încă era călare pe valul pornit de la meciul cu Everton. Victoria din Moldova nu a fost însă facilă, primul gol venind abia în minutul 70. Mihăiță Pleșan marca cel de-al doilea, și ultimul său gol în tricoul alb-roșu.
2005-2006 (retur): DINAMO – FC VASLUI 1-2
Scandalurile din acea primăvară și schimbările de antrenori s-au reflectat în performanța echipei. Din favoriți la titlu, am ajuns să suferim în ultimele etape pentru un loc de Cupa UEFA. Vasluiul a câștigat atunci 3 puncte vitale în lupta pentru salvarea de la retrogradare. Dinamo, cu Florin Marin pe bancă, pierdea clar cursa în fața Stelei și Rapidului. Urma însă momentul întoarcerii pentru Mircea Rednic, iar restul este istorie.
2007-2008 (tur): DINAMO – RAPID 0-2
Eliminarea cu Lazio și debutul slab de campionat au încheiat prematur ultima poveste de succes din istoria clubului. Mircea Rednic se despărțea pentru prima dată de Dinamo și ajungea în scurt timp înapoi în Giulești, în locul lui Cristiano Bergodi. Unele lucruri nu se schimbă și pierdem din nou în derby. Etapa viitoare urma o altă înfrângere în Ghencea, iar mandatul lui Walter Zenga ajungea la final.
2011-2012 (retur): DINAMO – ASTRA 3-0
După titlul pierdut în fața Unirii Urziceni, Mircea Rednic ia o pauză de la fotbalul românesc și merge în Rusia și Azerbaijan. În primăvara lui 2012 se întoarce în Liga I la Astra care încă juca pe atunci în Ploiești. Ne întâlneam în ultima etapa a sezonului, în plin scandal după eșecurile cu CFR Cluj și Steaua, în care unii dintre jucători noștri au fost acuzați de blat. Câștigam fără emoții și ne pregăteam de finala Cupei cu Rapid.
2012-2013 (tur): DINAMO – PETROLUL 2-1
Următorul sezon îl găsește pe Mircea tot în Ploiești, dar la cealaltă echipă. Florian Walter se muta de la U Cluj la Petrolul, alături de un întreg lot de jucători, în speranța că va aduce un nou titlu pe Ilie Oană. Dario Bonetti avea misiunea de a reconstrui lotul lui Dinamo, iar începutul a fost promițător. Învingeam Petrolul dramatic în prelungiri prin golul lui Țucudean. Continuarea nu avea să fie la fel de pozitivă.
2019-2020 (tur play-out): POLI IASI – DINAMO 1-0
Anii trec, Mircea Rednic mai adună două mandate pe banca lui Dinamo, ultimul terminat abrupt în 2019 de către anumiți băieți. Câteva luni mai târziu, semnează cu Politehnica Iași, iar primul duel contra noastră are loc în play-out. Golul lui Andrei Cristea din final aduce o victorie de orgoliu pentru Rednic. Acesta a fost ultimul meci jucat de cele două echipe înaintea întreruperii campionatului din cauza pandemiei de COVID-19.
2019-2020 (retur play-out): DINAMO – POLI IASI 1-1
În plină criză sanitară, campionatul s-a reluat în luna iunie 2020. Dinamo a avut probleme majore din cauza cazurilor pozitive, nefiind lăsată să își dispute toate partidele. În meciurile jucate, rezultatele au fost extrem de slabe și emoțiile ligii secunde au bântuit pentru prima oară în Ștefan cel Mare. Ieșenii au avut un parcurs mai echilibrat și au terminat deasupra noastră în clasament.
2020-2021 (retur): DINAMO – VIITORUL 0-5
Palmaresul echipei lui Gheorghe Hagi împotriva noastră înregistrează câteva rezultate cel puțin spectaculoase. În decembrie 2020, Mircea Rednic este numit antrenor al echipei, iar după 17 meciuri adună doar două victorii. Una dintre ele nu putea fi decât împotriva lui Dinamo, iar maniera a fost halucinantă. Se egala atunci cea mai severă înfrângere pe teren propriu din istoria echipei.
Numărăm 18 partide, 6 victorii, 2 egaluri și 10 înfrângeri. Un palmares negativ pe care sperăm să-l îmbunătățim diseară, deși situația echipei este extrem de complicată.
Lasa un comentariu