Suntem aici și vom mai fi

CE SA FACI IN: ORADEA

Indiferent de formă, ligă sau adversar, o deplasare este întotdeauna un eveniment special în viața unui suporter. Plecarea la drum, șoseaua care arde, opririle pentru „alimentare”, suspansul din orașul vizitat, coada de la intrarea în stadion, toate aceste elemente vin la pachet cu cele mai frumoase povești.

Suntem privilegiați să experimentăm un weekend prelungit cu o dublă deplasare în Oradea. Un oraș pe care nu l-am mai colindat de 19 ani. Tocmai din cauza acestei îndelungate absențe de pe harta fotbalului românesc, am pierdut contactul cu capitala Crișanei.

V-am cerut sugestii, am făcut și noi puțin research, și am încropit un mic ghid pentru voi, să nu vă plictisiți în cele două zile dintre jocurile echipei noastre.

DE VIZITAT:

  • Piața Unirii

Centrul orașului Oradea a beneficiat de o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani. Piața Unirii reprezintă punctul principal de atracție din zona istorică, cu clădirile sale Art Nouveau, majoritatea reabilitate corespunzător și oferite comunității. Primăria și Palatul Vulturul Negru sunt două dintre cele mai importante repere ale zonei. Promenada de pe malurile Crișului Repede este ideală pentru puțină mișcare la ceas de seară.

  • Cetatea Oradea

Nu la fel de întinsă și impunătoare precum cea din Alba-Iulia, dar suficient de atrăgătoare pentru un tur ce oferă o lecție de istorie a orașului. Vine la pachet cu un parc dendrologic situat la baza zidurilor.

  • Aqua Park Nymphaea

Dacă sunteți fani Therme, indiferent de anotimp, există și în Oradea o alternativă. Așteptăm ulterior de la voi comparațiile. Dacă vreți chiar să plusați, stațiunea Băile Felix este la doar 8 km distanță.

  • Dealul Ciuperca

Cel mai înalt punct al orașului și locul perfect pentru o panoramă impresionantă la apus, asemănător cu Cetățuia Clujului.

Evident, lista este mult mai lungă, dar sperăm noi suficientă pentru 2-3 zile. Orașul este plin de clădiri istorice, palate și piațete numai bune de explorat la pas.

DE MANCAT:

  • Piața 9

Unul dintre cele mai cunoscute localuri din Oradea și cel pentru care am primit cele mai multe recomandări din partea voastră. Sigur trebuie să fie ceva special acolo.

  • Spoon Bar & Grill

Situat pe malul Crișului Repede, pare un local extrem de apreciat pentru felurile de mâncare și serviciile de calitate.

  • Hanul cu Noroc

Un restaurant tradițional, pe stilul Carul cu Bere sau Hanul lui Manuc.

DE BAUT:

  • Bodega
  • Gekko Pub
  • Green Pub

De CAFELUTA:

  • Cafe Frei
  • Snoozz
  • Ristretto Caffé
  • The Dripper

FOTBALUL IN ORADEA

Orașul se bucură de o oarecare tradiție fotbalistică, în special prin fosta echipă fanion Club Atletic Oradea, singura formație de la noi ce a câștigat titlul în două țări diferite (în Ungaria 1944 și în România 1949). Mai târziu, FC Bihor a preluat ștafeta începând cu anul 1958. Clubul a evoluat mai multe sezoane în prima divizie, ultimul fiind 2003-2004, iar în anul 2016 a intrat în faliment. În prezent, actuala FC Bihor încearcă să reaprindă spiritul lăsat moștenire de fostele echipe. Deocamdată, doar în Liga 3.

Stadionul „Iuliu Bodola” a fost inaugurat în 1924. Spre deosebire de restul orașului, acesta nu a primit investițiile necesare pentru o reabilitare. Tribuna a II-a este în acest moment dezafectată, astfel că spectatorii au acces doar la tribuna I și la cele două peluze. Culorile arenei nu ne avantajează, dar vom încerca să nu ne gândim prea mult la asta.

Echipa națională a evoluat aici într-un amical cu Israel din 11 aprilie 1984, terminat la egalitate, 0-0. Mai recent, grupa noastră de calificare la Turneul de Elită pentru Campionatul European U19 din 2016 s-a jucat la Oradea. Tricolorii mici, cu Patrick Petre, Alin Dudea și Alex Cicâldău în teren, au terminat atunci pe locul 2, după Elveția.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *