Puține ore ne despart de primul derby de pe noul stadion din Giulești. Un derby ale cărui scântei s-au declanșat ceva mai timid de-a lungul timpului în spațiul public față de altele. Un motiv ar fi numărul mai mic de episoade. Un altul ar putea fi legat de masa de suporteri ceva mai nișată și mai neatractivă pentru presă.
Rivalitatea dintre noi și echipa de lângă Podul Grant a fost deseori analizată și comparată cu cea pe care o avem cu echipa din Ghencea/Berceni. Diferențele sunt destul de evidente. Deși nu o spunem răspicat, mulți dintre noi înțelegem fenomenul din Giulești și îl privim cu un oarecare respect. Filozofia lor conține câteva aspecte în care ne putem regăsi. În momentele grele pe care ei le-au traversat începând cu anul 2013, fanii dinamoviști au fost printre cei care le-au fost alături. Gestul nu a fost neapărat întors, dar aici este o altă discuție. Mai departe, rivalitatea continuă pe stadion și în afara lui, cu toate elementele necesare.
Rapidiștii nu s-au lăudat vreodată cu marile performanțe sportive. Nici nu au fost prea numeroase. În cazul reușitelor de după 1990, anul în care teoretic au ieșit de sub „asuprire”, putem observa un tipar interesant. Cei care i-au condus spre 2 titluri, câteva Cupe și sfertul de finală din Cupa UEFA fac parte din familia Dinamo.
Despre Mircea Lucescu se spune că este cel care a creat „Rapidul modern”. A adus primul titlu în Giulești după 32 de ani cu o parte din jucătorii ce formau marea echipă a lui Dinamo din 1990. Mircea Rednic a continuat acest succes peste 4 ani, iar Răzvan Lucescu l-a dus în prim planul Europei. Mai departe, după retrogradări, faliment și dezbinare, Ovidiu Burcă a avut un rol important în renașterea echipei de care fanii se bucură astăzi.
Parcursul a fost uneori și bidirecțional. Jucători precum Lobonț, Bratu sau Ganea au făcut performanță la Dinamo, având un trecut rapidist. Primirea de către suporteri a unui transfer pe axa Rapid – Dinamo sau invers a fost, de-a lungul timpului, destul de liniștită.
Pentru moment, ne bucurăm că acest derby există. Fotbalul românesc are nevoie atât de Dinamo, cât și de Rapid, împreună cu toate legendele și momentele care au rămas în folclor.
Lasa un comentariu