Suntem aici și vom mai fi

DE CE NU A MAI AJUNS IOAN OVIDIU SABAU ANTRENOR LA DINAMO?

Vitrina de onoare a clubului Dinamo nu ar fi niciodată completă fără o mențiune adusă lui Neluțu Sabău. Inutil să mai amintim ce nivel a atins în timpul carierei de jucător și ce a însemnat pentru fotbalul românesc. Astăzi, el conduce destinele prietenilor noștri de la Cluj, și o face cu aceeași eleganță cu care ne-a încântat pe teren. Destinul său ar fi trebuit să îl trimită însă pe banca lui Dinamo. În vara anului 2009, visul a fost la un pas să fie realizat. După titlul pierdut în fața Unirii Urziceni, Neluțu Sabău a fost ales și prezentat ca înlocuitorul lui Mircea Rednic. Din păcate, factorii externi au împiedicat într-un mod dezgustător această mutare.

Cariera de antrenor începea pentru fostul fotbalist de la Dinamo, Feyenoord, Brescia și Rapid tot la Universitatea Cluj, pe vremea când Șepcile Roșii se chinuiau în mediocritatea ligilor inferioare. După încă o experiență la Gaz Metan Mediaș, Neluțu debutează în Divizia A în anul 2005, la Gloria Bistrița. Urmează patru ani în care notăm o victorie de prestigiu în Cupa UEFA Intertoto în fața celor de la Atletico Madrid.

Experiența acumulată i-a permis să treacă la nivelul următor, iar oportunitatea a venit chiar din Șoseaua Ștefan cel Mare. Sfârșitul tragic de sezon pe care Dinamo l-a traversat în 2009 a generat o nouă despărțire de Mircea Rednic, iar succesorul său urma să fie Ioan Ovidiu Sabău. La mijlocul lunii iunie, presa a confirmat informația după o ședință a acționarilor clubului care s-au pus de acord asupra viitorului antrenor.

Situația a luat o turnură neașteptată în momentul în care Ioan Becali a intrat în scenă. În acele vremuri, nu doar acționarii erau cei care aveau influență asupra deciziilor din cadrul echipei. La scurt timp după anunț, impresarul care avea o relație contractuală cu majoritatea vedetelor lui Dinamo a oferit o declarație absolut șocantă la GSP TV: “Sabău a omorât un om cu mașina, pe vremea lui Ceaușescu, și a fost scăpat de Miliție. Dinamo l-a ajutat atunci, să nu uite asta.”

Apar în mod firesc două întrebări: 1. Care era problema lui Ioan Becali cu Sabău? și 2. Este adevărată povestea acestuia? Nu avem informații complete, dar putem creiona un răspuns pe baza relatărilor din acea vreme.

În ianuarie 2008, Gloria Bistrița dădea o lovitură majoră prin transferul fundașului László Sepsi la Benfica Lisabona. Dedesubturile acestei mutări sunt extrem de complexe și au avut un impact puternic în acei ani în care DNA-ul investiga lumea fotbalului românesc prin Dosarul Transferurilor. Pe scurt, firma fraților Becali ar fi achiziționat drepturile economice ale jucătorului László Sepsi, iar ulterior l-au cedat la Gloria Bistrița în schimbul unui procent dintr-un eventual transfer, negocierea fiind exclusiv verbală. În acea vreme FIFA introducea un articol prin care intenționa să oprească deținerea de procente din jucători de către persoane din afara unui club. Pe baza acestui vid din acte, mutarea jucătorului la Lisabona s-ar fi efectuat prin relațiile lui Sabău, iar familia Becali a fost sărită din schemă (și implicit, din comision). De aici s-a născut un conflict major între cele două părți, cu consecință directă în povestea trecerii antrenorului din Ardeal pe banca lui Dinamo.

Legat de presupusul accident, se pare că povestea a fost confirmată din mai multe surse, inclusiv de către Mircea Lucescu și Cornel Dinu. Nefericita întâmplare s-a produs în anul 1988, undeva pe Valea Oltului. Fotbalistul ar fi fost atunci ajutat de Ministerul de Interne, cel de care aparținea clubul Dinamo. Evenimentul l-a afectat în mod profund pe Sabău, care a decis ulterior să se alăture organizației religioase „Martorii lui Iehova”.

Scandalul iscat de Ioan Becali a determinat refuzul lui Neluțu Sabău de a mai semna cu Dinamo. A ales calea Timișoarei (echipa care se numea pe atunci FC Timișoara, și nu Politehnica), care terminase pe locul 2, în fața lui Dinamo, după primirea celor 6 puncte de la TAS, retrase în prealabil din cauza unui conflict de identitate. Pe atunci, vicecampioana avea dreptul de a participa în turul 3 al preliminariilor UEFA Champions League, iar adversarul bănățenilor a fost Shakhtar Donetsk, echipa antrenată de Mircea Lucescu și proaspăt câștigătoare a Cupei UEFA. Dubla lui Gigel Bucur din Ucraina a fost suficientă pentru un egal cât o victorie, iar remiza albă de pe Dan Păltinișanu a adus calificarea Timișoarei în play-off, acolo unde a fost eliminată de Stuttgart.

Dinamo s-a reorientat pe piața italiană și l-a adus antrenor pe Dario Bonetti. Parcursul a fost oarecum sinusoidal, cu minuni europene dar și decepții în campionat. Rămân întrebările legate de „ce ar fi fost dacă?”.

Cariera lui Sabău nu a continuat în aceeași notă entuziasmantă, iar din 2014 a urmat o pauză de aproape un deceniu. Revenirea pe banca Universității Cluj a demonstrat însă că fotbalul românesc ar fi trebuit să-i ofere mai multe șanse de-a lungul anilor.

1 reply on “DE CE NU A MAI AJUNS IOAN OVIDIU SABAU ANTRENOR LA DINAMO?”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *