Câți dintre noi nu și-au imaginat măcar o dată cum ar fi să lucreze pentru echipa favorită? Pe vremuri era mai complicat, dar astăzi fanii au oportunitatea de a participa în mod direct în viața clubului Dinamo, prin intermediul programului de voluntariat.
Florin are doar 23 de ani și lucrează ca auditor într-o corporație din București. El este unul dintre cei care au ales să treacă dincolo de statutul de suporter. A avut nevoie doar de un email pentru a fi inclus în lotul celor dispuși să își sacrifice din timpul personal în interesul lui Dinamo.
A răspuns întotdeauna prompt pentru a rezolva diversele situații ce apar în timpul organizării partidelor, iar munca lui nu a trecut neobservată. A devenit coordonator în cadrul proiectului, și chiar dacă rezultatele echipei nu au fost satisfăcătoare, el se declară fericit și mândru că are șansa de a lua parte la această experiență.
TD: Povestește-ne puțin cum a început pasiunea ta pentru Dinamo.
Florin: La mine în familie nu era nimeni pasionat de fotbal, cu excepția nașului meu, care din ceva motiv ținea cu Dinamo, nici pana astăzi nu am aflat motivul. Așadar, singura echipă cu care aveam contact la 6-7 ani era Dinamo București. Momentul în care am știut sigur că Dinamo va rămâne mereu echipa mea de suflet a fost când am auzit pentru prima dată imnul și fraza „câini până la moarte și dincolo de ea”. Copil fiind, mi s-a părut fascinantă această idee, de a ține cu cineva chiar și după ce mori. Din acea zi, pentru mine a existat doar Dinamo.
Care este cea mai frumoasă amintire din copilărie legată de Dinamo?
Cea mai frumoasă amintire din copilărie pe care o am cu Dinamo este chiar de Crăciun, când am primit tot felul de haine cu Dinamo. Căciulă, hanorac, geacă, cană și, cel mai amuzant, un breloc de chei cu Florentin Petre.
Ceea ce face această poveste să fie cea mai frumoasă este faptul că toate aceste cadouri primite sunt de la tata, care nu are vreo tangență cu fotbalul și nu înțelege nebunia pentru Dinamo. Totul a fost o surpriză fiindcă eu nu i-am scris Moșului că îmi doresc ceva de la Dinamo, dar probabil tata văzând cât de mult îmi place de Dinamo s-a gândit că aceste haine de la club m-ar face foarte fericit. A avut dreptate.
De cât timp mergi pe stadion? Și care este meciul tău preferat pe care l-ai văzut din tribună (sau peluză)?
Așa cum am spus mai devreme, familia mea nu era înnebunită după fotbal, așa că momentele de pe stadion erau doar la ocazii speciale. Fie mergeam la un meci de-al naționalei, fie cu un alt adult căruia îi plăcea fotbalul. Apoi am crescut și am putut merge singur la orice meci. Deci să spunem că de pe la 12 ani am început să cochetez cu mersul pe stadion.
Clar cel mai frumos meci văzut din peluză trebuie să fie magicul 6-1 din barajul cu FC Argeș. Țin minte perfect acel 29 mai 2023, fiecare lucru făcut în acea zi. De la săritul peste mese din cauza emoțiilor până la plânsul în hohote ca un copil de pe stadion la scărița lui Pop.
Știm cu toții că a fost meciul perfect pe care o echipă îl face odată la 10 ani, și va rămâne mereu în inima mea. Asta și pentru că am simțit o descătușare de fericire cât pentru tot ce am îndurat în ultimii ani.
Cum ai trăit promovarea din 3 iunie?
Returul barajului l-am vizionat în Sala Dinamo alături de prietenii mei, Radu și Victor, care mereu mi-au susținut pasiunea pentru Dinamo și au venit pe stadion fără să îi rog, știind că bucuria noastră conta mai mult decât frigul de pe bătrânul Ștefan cel Mare. Cred că au fost cele mai lungi și grele 90 de minute, și pe întreg meciul nu am scos niciun cuvânt. Liniște și răbdare totală.
Cum ai aflat de programul de voluntariat și ce te-a motivat să aplici?
Foarte simplu, de la o postare de pe Instagram unde clubul scrisese că se caută voluntari la organizarea meciurilor. Inițial am ezitat fiindcă nu știam dacă voi putea ajunge la toate meciurile, cât de greu va fi, și nu voiam să încurc clubul. Dar Victor și Alex (amândoi Chief Scouts la Dinamo) m-au încurajat să aplic și mi-au făcut un mic pep talk să am încredere, fiindcă sigur voi face treabă bună. Se pare că au avut dreptate și vreau să le mulțumesc încă o dată pe această cale.
Am trimis CV-ul împreună cu o mică descriere despre mine la adresa clubului, iar apoi a mai fost nevoie de un singur telefon ca eu să ajung voluntar în cadrul clubului.
Ne poți povesti despre modul de organizare în care funcționează programul? Câte departamente sunt și cu ce se ocupă fiecare?
Momentan în grupul de voluntari suntem în jur de 25 de membri și fiecare ajută cum poate acolo unde este nevoie. Fiind încă la început, nu avem departamente clar formate, dar ușor-ușor începem să punem bazele acestora.
De obicei, în ziua meciului când ne strângem cu 3-4 ore mai devreme de startul partidei ne împărțim pe grupuri și fiecare face ce poate și ce dorește. Fetele stau și interacționează la FanZone cu suporterii, iar băieții se ocupă cu montatul de bannere și panouri. Mai sunt activități precum împărțitul foii oficiale de joc, programul „ZI DE MECI” de la Tribuna Dinamo, îndrumat oamenii de la VIP către locurile lor, livrarea de băuturi și gustări către zona de presa și sunt unele momente care apar neprevăzute și diferă de la meci la meci, un exemplu concret ar fi momentul în care există un concurs în pauza meciului, iar câștigătorii sunt identificați și ajutați să intre în posesia premiului chiar de voluntarii lui Dinamo.
Cum arată o zi de meci pentru tine? Care sunt atribuțiile și responsabilitățile tale?
Împreună cu ceilalți voluntari ne strângem la stadion cu 3-4 ore înainte de start, se face o mică ședință de 5 minute unde discutăm detaliile pregătirii meciului, apoi ne apucăm de treabă. La începutul sezonului mă ocupam de toate activitățile menționate anterior alături de ceilalți colegi.
Odată cu trecerea etapelor, a început să îmi placă foarte mult să fiu implicat activ în organizarea meciurilor, astfel că am ajuns să fiu cel care coordonează voluntarii, iar eu să pot ajuta în alte zone unde ar fi nevoie de mine, cum ar fi zona de securitate.
Apoi, după ce meciul s-a încheiat, atât eu cât și voluntarii strângem bannerele, panourile și tot ce am făcut înainte de meci, astfel încât să fie totul în ordine și în siguranță, așa cum era înainte să venim.
Mai pe scurt, eu acum sunt un liant între oamenii din club care se ocupă cu organizarea meciului și voluntarii care necesită coordonare și îndrumare.
Știm că acest sezon a fost mai mult gri, dar ne poți povesti o întâmplare amuzantă de la un meci la care ai fost voluntar?
Un moment amuzant pe care mi-l aduc aminte cu drag, este din meciul contra celor de la FC Botoșani când, înainte de start, stând la masa, vine cineva și mă roagă dacă poate sta lângă mine fără să fiu deranjat, și se pare că acea persoană era tocmai Lamine Ghezali. Pe un ton mai „serios” special ales i-am spus că poate sta doar dacă mă lasă să fac un selfie cu el, să am dovada că el a vrut să stea la masă cu mine. Inițial a părut confuz, dar mai apoi a realizat că doar glumeam și ne-am bucurat împreună de meciul câștigat pe final.
Ce anume ai îmbunătăți în activitățile curente din programul de voluntariat?
La fel ca în cazul băieților care joaca în teren, procesul de îmbunătățire necesită timp și muncă. Pentru început aș dori să fim cât mai mulți dinamoviști voluntari, fiindcă așa cum spune și vechiul proverb, „unde-s mulți puterea crește”. Aș vrea ca pe viitor fiecare voluntar activ în organizare să aibă bine definit rolul și activitatea pe care el și-o dorește, să nu facă și alte 2-3 activități care nu îi aduc plăcere și astfel experiența lui să nu fie una bună. Ideile sunt multe pentru acest program aflat la început care prezintă mult potențial, dar avem nevoie de timp și muncă.
Cum pot veni alături de voi și alți voluntari și de ce le-ai recomanda tu să intre în acest program?
Dacă ești dornic să ajuți clubul Dinamo în organizarea meciurilor poți trimite un mail în care să fie atașat CV-ul și o mică descriere despre tine la adresele de mail ale clubului: (marketing@dinamo1948.ro / contact@dinamo1948.ro) sau îmi poți scrie pe orice rețea de socializare și de acolo vedem cum ai putea contribui pozitiv în cadrul clubului.
Recomandarea mea ar fi ca oricine știe că are timp si este dispus sa ajute clubul, să o facă. Pe lângă satisfacția pe care o ai știind că ți-ai ajutat clubul de suflet, mai există și unele beneficii. Ajungi să interacționezi cu jucătorii tăi preferați, pe care înainte îi urmăreai doar din tribună. Fiind un voluntar activ care răspunde mereu prezent poți primi drept mulțumire din partea clubului anumite produse oficiale și, cel mai important, vizionezi meciul din orice zonă a stadionului dorești.
Personal, momentele pe care le trăiesc la fiecare meci fiind voluntar, mă încarcă cu energie pozitivă cât pentru toată săptămâna și abia aștept să vină următorul meci.
Cum vezi tu situația echipei din prezent și unde crezi că vom fi la finalul sezonului?
Momentan consider că echipa este în plin proces de renaștere și încă are de muncit până să își regăsească valorile de mult pierdute, totodată este instalat un blocaj mental care împiedică acest proces. Știind cât de bine lucrează echipa de scouting, unde prietenii mei Victor și Alex de care v-am povestit sunt implicați activ, am încredere că lotul se va îmbunătăți și vom urca în clasament. Drumul va fi greu și plin de probleme, dar când a fost ceva ușor la Dinamo? La finalul sezonului cred că vom termina undeva pe locul 11 sau 12, dar nu știu exact ce echipe vom pune sub noi.
La final, un mesaj pentru fanii dinamoviști?
Aș dori să le mulțumesc pentru suportul necondiționat oferit la fiecare meci și nu numai. Știu cât de mult îi doare să o vadă pe Dinamo tot acolo jos și îi înțeleg, dar ca întotdeauna trebuie să luptăm mai tare și mai mult pentru a putea să redevenim acel Dinamo pe care fiecare suporter și-l dorește și de care s-a îndrăgostit. Să fie fără griji fiindcă Dinamo nu va muri atât timp cât fanii sunt alături. HAI DINAMO ȘI NE VEDEM LA MECI!
Lasa un comentariu